Σύμφωνα με μελέτη, μια θεραπεία σε στάδιο έρευνας που ονομάζεται R-107, σταμάτησε εντελώς την εξέλιξη της πνευμονικής αρτηριακής υπέρτασης (Π.Α.Υ) σε ένα δείγμα αρουραίων και ίσως να αποτελέσει το πρώτο φάρμακο που αντιστρέφει την αυξανόμενη αρτηριακή πίεση (χαρακτηριστικό της νόσου).

Τώρα, ο δημιουργός της θεραπείας R-107, η φαρμακευτική Claritas Pharmaceuticals, σχεδιάζει να ξεκινήσει κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους. «Τα δεδομένα αυτής της μελέτης είναι πρωτοφανή στην επιστημονική βιβλιογραφία και υποδηλώνουν ότι η R-107 είναι μια δυνητικά επαναστατική νέα θεραπεία για την Π.Α.Υ», δήλωσε η Claritas σε δελτίο τύπου που χαρακτήρισε τα αποτελέσματα της έρευνας σε αρουραίους «εξαιρετικά θετικά δεδομένα». Η εταιρεία, παλαιότερα γνωστή ως Kalytera Therapeutics, έχει αποκτήσει άδεια για την ανάπτυξη της R-107 από τον Όμιλο Salzman και ξεκινά δοκιμές σε ανθρώπους.

«Θα ξεκινήσουμε την κλινική μελέτη Φάσης 1 της R-107 στο CMAX στην Adelaide της Αυστραλίας έως τον επόμενο μήνα και αναμένουμε να ολοκληρώσουμε τη μελέτη έως το τέταρτο τρίμηνο φέτος», δήλωσε ο Robert Farrell, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Claritas, ο οποίος χαρακτήρισε το CMAX ως «ένα από τα μεγαλύτερα και πιο έμπειρα κέντρα κλινικών δοκιμών της Αυστραλίας». Μετά από αυτήν τη δοκιμή, η εταιρεία θα διερευνήσει την R-107 ως θεραπεία για άτομα σε σοβαρή κατάσταση από τον COVID-19 που ανέπτυξαν Π.Α.Υ. «Στις αρχές του επόμενου έτους θα ξεκινήσουμε μια κλινική μελέτη Φάσης 2α της R-107 σε νοσοκομειακούς ασθενείς με σχετιζόμενη Π.Α.Υ από την COVID-19, την οποία αναμένουμε να ολοκληρώσουμε κατά το τρίτο τρίμηνο του επόμενου έτους», δήλωσε ο Farrell.

Επεκτείνοντας τα αποτελέσματα που αναφέρθηκαν προηγουμένως που έδειξαν μια διαρκή αποκατάσταση της υγιούς αρτηριακής πίεσης, η Claritas περιέγραψε την προστασία που παρέχει το R-107 – μια υγρή μορφή μονοξειδίου του αζώτου – έναντι της εξέλιξης της Π.Α.Υ ως «σύνολο». Η Claritas σημείωσε ότι η θεραπεία σταμάτησε κάθε περαιτέρω βλάβη στα αιμοφόρα αγγεία των αρουραίων στην προκλινική μελέτη.

Στην ουσία, ενώ τα υπάρχοντα φάρμακα για την Π.Α.Υ ‘’ελαφρύνουν’’ τα συμπτώματα, δεν σταματούν την προοδευτική βλάβη της νόσου ενώ σύμφωνα με την εταιρεία, το R-107 παρείχε στα ζώα «άμεση και σχεδόν πλήρη ανακούφιση» από τα σοβαρά συμπτώματα. Η αρτηριακή πίεση των αρουραίων έπεσε σταθερά μέσα σε λίγα λεπτά από την ένεση με R-107 και παρέμειναν σε αυτήν την κατάσταση για 24 ώρες, υπόσχοντας την πιθανότητα μακροχρόνιας ανακούφισης.

Συγκριτικά, οι εγκεκριμένες θεραπείες Revatio (sildenafil) και Tracleer (bosentan) παρέχουν περίπου το ήμισυ της παρατηρούμενης δραστικότητας του R-107 για μικρότερα χρονικά διαστήματα στο ίδιο είδος αρουραίου.

Οι αρουραίοι που έλαβαν θεραπεία δύο εβδομάδων με R-107 παρουσίασαν μείωση κατά 75% της αυξημένης αρτηριακής πίεσης, η οποία διήρκεσε για μέρες μετά το τέλος της θεραπείας. «Τέτοια αποτελέσματα είναι, από όσο γνωρίζουμε, πρωτοφανή στην επιστημονική βιβλιογραφία», δήλωσε η εταιρεία. «Η επιτυχής έκβαση αυτών των πρώτων αποτελεσμάτων σε τρωκτικά, σε έναν κλινικό πληθυσμό, θα σήμαινε ότι οι ασθενείς με σοβαρή Π.Α.Υ θα μπορούσαν να λάβουν θεραπεία για μια υπάρχουσα και χρόνια εγκατεστημένη θανατηφόρο νόσο».

Αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι το R-107 έχει τη δυνατότητα να αποτελέσει την πρώτη θεραπεία που τροποποιεί τη νόσο της Π.Α.Υ, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να μετατρέψει την Π.Α.Υ σε μια χρόνια θεραπεύσιμη κατάσταση που μπορεί να σταθεροποιηθεί μακροπρόθεσμα. Μελέτες τοξικολογίας και ασφάλειας του R-107 έχουν δείξει μέχρι στιγμής ότι η θεραπεία είναι εξαιρετικά καλά ανεκτή, σύμφωνα με την Claritas, υποδηλώνοντας ότι θα μπορούσε ενδεχομένως να είναι ασφαλέστερη από τις υπάρχουσες θεραπείες Π.Α.Υ.

Το μονοξείδιο του αζώτου, το δραστικό συστατικό του R-107, είναι ένα φυσικό αέριο που βρίσκεται στο σώμα και βοηθά στην καταπολέμηση των ιών. Λειτουργεί ως αγγειοδιασταλτικό, διευρύνοντας τα αιμοφόρα αγγεία για να επιτρέψει στο αίμα να ρέει μέσω αυτών υπό λιγότερη πίεση.

Η Claritas απέκτησε αρχικά άδεια να αναπτύξει τη θεραπεία ως αγωγή για τον SARS-CoV-2, τον ιό που προκαλεί τον COVID-19, καθώς και για άλλες ιογενείς λοιμώξεις. «Οι ασθενείς σε σοβαρή κατάσταση λόγω COVID-19 εμφανίζουν υψηλό επιπολασμό πνευμονικής αγγειακής νόσου και τον σχηματισμό πολλών θρόμβων που εμποδίζουν τη ροή του αίματος καθώς περνά μέσα από τον πνεύμονα», δήλωσε ο Farrell. «Καθώς τα αιμοφόρα αγγεία στον πνεύμονα μπλοκάρουν σταδιακά από θρόμβους και διογκώνονται από το αίμα, η μόλυνση με COVID-19 μπορεί να προκαλέσει σοβαρή Π.Α.Υ, προκαλώντας οξεία πίεση και διογκώνοντας τη δεξιά πλευρά της καρδιάς. Σε σοβαρή λοίμωξη από COVID-19, αυτή η πίεση στη δεξιά πλευρά της καρδιάς μπορεί να γίνει αφόρητη και να προκληθεί καρδιακή ανεπάρκεια και θάνατος», πρόσθεσε.

Οι προκλινικές δοκιμές του R-107 σε ένα δείγμα αρουραίων με COVID-19, έδειξαν παρόμοια αποτελέσματα με αυτά που παρατηρήθηκαν στην Π.Α.Υ. Επίσης, προστάτευσε την δεξιά πλευρά της καρδιάς από Π.Α.Υ και καρδιακή ανεπάρκεια, σε πρόβατα με σοβαρή πνευμονική λοίμωξη. «Με βάση τα εξαιρετικά θετικά αποτελέσματα που έχουμε παρατηρήσει τόσο σε δείγματα αρουραίων όσο και προβάτων με λοίμωξη στους πνεύμονες και Π.Α.Υ», δήλωσε ο Farrell, «αναμένουμε να δούμε μια γρήγορη και δραματική μείωση των συμπτωμάτων της Π.Α.Υ σε αυτούς τους ασθενείς με πνευμονία που οφείλεται στον COVID-19».

Μετάφραση από:

https://pulmonaryhypertensionnews.com/2021/07/26/r-107-stops-pah-progression-reverses-hypertension-rats/

Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblr
Translate »

Subscribe To Our Newsletter

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team.

You have Successfully Subscribed!