Η ζωή με πνευμονική υπέρταση είναι ένα συνεχές μάθημα στην ευελιξία. Μπορεί να χρειαστεί να αφήσει κανείς μερικές από τις καθημερινές συνήθειες της ζωής του που φαίνονταν σημαντικές πριν την διάγνωση της, για να δημιουργηθεί χώρος για ορισμένες νέες καθημερινές συνήθειες. Οικιακά καθήκοντα που επιδεινώνουν τα συμπτώματα της Πνευμονικής Υπέρτασης πρέπει να περιοριστούν ή να αλλάξουν μορφή.

Διαβάστε παρακάτω ορισμένες συμβουλές από άλλους ασθενείς PH που ξέρουν ότι η ζωή συνεχίζεται, ακόμα και με την Πνευμονική Υπέρταση.

Εξοικονόμηση Ενέργειας

Πολλοί άνθρωποι που ζουν με Πνευμονική Υπέρταση διαπιστώνουν ότι πρέπει να υιοθετήσουν ένα νέο τρόπο ζωής. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μια εργασία για την οποία χρειαζόμασταν μόλις μια ώρα, τώρα μπορεί να διαρκέσει αρκετές ώρες η ακόμα και ημέρες. Αυτό είναι ένα φυσιολογικό μέρος της ζωής με Πνευμονική Υπέρταση και δεν αποτελεί λόγο για να αισθανόμαστε ενοχή ή ντροπή. Δώστε χρόνο στον εαυτό σας και βρείτε τρόπους για να αισθάνεστε καλά με το τι μπορείτε να κάνετε.

  • Προτεραιότητα των δραστηριοτήτων σας. Κάντε μια λίστα με το τι θέλετε να κάνετε και κατατάξτε τις δραστηριότητες σας με τη σειρά σπουδαιότητας. Η ιεράρχηση επιτρέπει σε σας να κρατήσετε τα πράγματα που είναι πιο σημαντικά για εσάς και να αφήσετε τα πράγματα που είναι λιγότερο σημαντικά.
  • Θέστε ρεαλιστικούς στόχους. Μόλις έχετε μια ρεαλιστική καταγραφή του πόσο χρόνο χρειάζεστε για να ολοκληρώσετε τις δουλειές σας και τις δραστηριότητες σας, κάνετε ένα χρονοδιάγραμμα. Κάθε μέρα είναι διαφορετική, γι’ αυτό προσπαθήστε να βρείτε μια ρουτίνα που είναι ευέλικτη για να φιλοξενήσει τις περιόδους που θα βρίσκεστε με υψηλή ή χαμηλή ενέργεια.
  • Κάντε αλλαγές στον τρόπο των δουλειών του νοικοκυριού σας. Βρείτε πιο ξεκούραστους τρόπους για της καθημερινές σας δουλειές. Πολλοί πάσχοντες βρίσκουν ότι π.χ. το σκύψιμο είναι πλέον πιο κουραστικό. Τοποθετήστε τα καθημερινά σας αντικείμενα σε ένα πιο ψηλό σημείο για την διευκόλυνση σας. Ένα άλλο παράδειγμα, είναι το σιδέρωμα, το οποίο φυσικά μπορείτε να κάνετε καθιστά, που άλλωστε κάνει καλό και στην μέση σας.
  • Παραγγείλετε τα ψώνια σας. Όλα τα Super Market πια έχουν ιστοσελίδα για της αγορές μας μέσω του internet. Παραγγείλετε τα πάντα από εκεί και θα σας τα φέρουν στην πόρτα σας. Μπορείτε να αποταθείτε στην γειτονιά σας σε όλα τα μαγαζιά που σας είναι χρήσιμα για τις καθημερινές σας ανάγκες (Φαρμακείο, Παντοπωλείο, Μανάβικο κ.λπ.) και να τους ζητήσετε μια συνεργασία για την παράδοση των αγαθών τους στο σπίτι σας.
  • Ζητήστε βοήθεια από τους φίλους και την οικογένεια σας. Δεν μπορείτε και δεν χρειάζεται να τα κάνετε όλα μόνοι σας. Συζητήστε αρχικά με την οικογένειά σας για να μοιράσετε αρμοδιότητες σε όλα τα μέλη της οικογένειας σας. Ένας ασθενής μας λέει: «Ακόμη και παιδιά προσχολικής ηλικίας μπορούν να βοηθήσουν. Μπορούν να αδειάσουν το πλυντήριο, στεγνωτήριο, να διπλώσουν τα ρούχα κλπ. Οι φίλοι σας μπορούν να αναλάβουν εργασίες εκτός σπιτιού, να πάνε τα παιδιά στο σχολείο, να πληρώσουν λογαριασμούς κλπ».

Μένοντας ενεργός

Όπως λέει ένας χρόνια πάσχων ασθενής στους ανθρώπους που έχουν πρόσφατα διαγνωσθεί, «Έχετε την ασθένεια… όχι η ασθένεια εσάς!» Πράγμα που σημαίνει ότι εσείς ορίζετε τους νέους κανόνες στην ζωή σας. Είναι σημαντικό να συνεχίσετε τις δραστηριότητες που είχατε και πριν την διάγνωση της ασθένειας. Μην βάζετε στην άκρη τα χόμπι σας, αλλάξτε τους ρυθμούς τους η βρείτε νέα χόμπι με πιο ήπια δραστηριότητα, αυτό συνεχίζει να δίνει νόημα στην ζωή και την διασκέδαση σας.

  • Μην πέσουμε στην παγίδα του «ή όλα ή τίποτα» . Το ότι αλλάξανε οι βιορυθμοί μας δεν συνεπάγεται ότι δεν μπορούμε πια να κάνουμε τίποτα , μπορούμε να κάνουμε τα πάντα απλά με άλλους τρόπους!
  • Ξεκινήστε νέες «ασχολίες ζωής». Κάντε ευχάριστα πράγματα για εσάς που μέχρι τώρα δεν είχατε χρόνο να κάνετε, από το να διαβάσετε ένα βιβλίο ως ένα καινούργιο σπορ.
  • Λάβετε μέρος σε «φιλανθρωπίες». Πολλοί PHers διαπιστώσαμε ότι βοηθώντας τους άλλους βοηθάμε και τους εαυτούς μας. Ένας ασθενής μας συμβουλεύει, «Πολλοί ασθενείς PH μπορούν να κάνουν τα πάντα αρκεί να το θέλουν! Δώστε την χαρά με την ανάγνωση ενός βιβλίου στα παιδιά σε παιδικούς σταθμούς, επισκέπτοντας τους ηλικιωμένους στα γηροκομεία και φυσικά βοηθώντας ασθενείς σαν και εσάς».

15 Συμβουλές για να σας βοηθήσουν να φροντίζετε τον εαυτό σας

  1. Τρώτε έξυπνα και κάντε άσκηση. Θα εκπλαγείτε με την ενέργεια που θα κερδίσετε από την επιλογή θρεπτικών τροφών και την εύρεση χρόνου για κάποια καθημερινή σωματική δραστηριότητα.
  2. Να ξεκουράζεστε.
  3. Να είστε καλός σε σας. Δώστε στον εαυτό σας πίστωση χρόνου για αυτό που κάνει.
  4. Θέστε ρεαλιστικούς στόχους και προσδοκίες.
  5. Δώστε τον εαυτό σας κάποια βραδύτητα. Κανείς δεν είναι τέλειος, χρειάζεστε νέο χρόνο για τον εαυτό σας.
  6. Επιβραβεύστε τον εαυτό σας με διαλείμματα ανάπαυλας συχνά.
  7. Ορίστε όρια και ανακοινώστε τα , ο καθένας πρέπει να ξέρει πια είναι.
  8. Όταν οι άνθρωποι προσφέρονται να βοηθήσουν, να αποδεχεστε την προσφορά τπυς και να προτείνετε και συγκεκριμένα πράγματα που μπορούν να κάνουν.
  9. Παρακολουθείτε για σημάδια κατάθλιψης και μην καθυστερήτε να πάρετε επαγγελματική βοήθεια όταν τη χρειάζεστε.
  10.  Μην Θρηνείτε τις απώλειες σας και αφήστε τον εαυτό σας να ονειρεύεται και να κάνει νέα σχέδια .
  11.  Μάθετε τι σας βοηθά να ανακουφίσετε την πίεση. Δοκιμάστε το περπάτημα, την ανάγνωση, να ακούτε μουσική, ένα νέο χόμπι, ή να πάρετε έναν υπνάκο!
  12. Θυμηθείτε την πνευματική σας υγεία. Πολλοί βρίσκουν μεγάλη παρηγοριά στον διαλογισμό, προσευχή ή ο χρόνος παραμονής στη φύση.
  13. Μοιραστείτε τα συναισθήματά σας με την οικογένεια και τους φίλους.
  14. Ζητήστε υποστήριξη από το νοσηλευτικό προσωπικό η των γιατρό σας. Υπάρχει μεγάλη ανακούφιση στη γνώση ότι δεν είστε μόνοι. Επίσης, φροντίστε να εγγραφείτε σε ενημερωτικά δελτία ή και να βρείτε κάποια ομάδα με άλλα μέλη της οικογένειας των ασθενών με PH.
  15. Ανοίξτε την ψυχή σας, κανένα συναίσθημα δεν είναι ντροπή!
Translate »

Subscribe To Our Newsletter

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team.

You have Successfully Subscribed!