Ο καθηγητής Daniel Chambers από το Queensland Lung Transplant Service, του νοσοκομείου The Prince Charles στο Brisbane της Αυστραλίας, απομυθοποιεί 10 μύθους για τις μεταμοσχεύσεις πνευμόνων για τους ασθενείς με πνευμονική υπέρταση και άλλους ασθενείς με πνευμονικά προβλήματα.

Μύθος νούμερο 1: Η μεταμόσχευση πνευμόνων είναι μια πειραματική μέθοδος

Η μεταμόσχευση πνευμόνων θεωρείτο “επαναστατική” όταν είχε πραγματοποιηθει για πρώτη φορά στον Καναδά το 1983. Σήμερα, είναι μια καθιερωμένη μέθοδος για ασθενείς που υποφέρουν απο προχωρημένες ασθένειες πνευμόνων. Πάνω απο 40,000 μεταμοσχεύσεις έχουν πραγματοποιείθει με επιτυχία ανα τον κόσμο.

Μύθος νουμέρο 2: Η καρδιά είναι ποιό σημαντικό και πολύπλοκο όργανο από τους πνεύμονες

Ενώ είναι αλήθεια ότι δεν μπορούμε να επιβιώσουμε χωρίς καρδιά, δεν μπορούμε επίσης να επιβιώσουμε χωρίς πνεύμονες. Παρ ‘όλα αυτά, εξακολουθεί να είναι “εύκολο” να ζήσει κάποιος χωρίς την πλήρη λειτουργία της καρδιάς, χρησιμοποιώντας μηχανική υποστήριξη κατά την αναμονή για μεταμόσχευση καρδιάς. Οι πνεύμονες έχουν ένα πιο πολύπλοκο σύστημα το οποίο πρέπει να ταιριάζει με ακρίβεια τη ροή του αίματος με τη ροή του αερίου, ενώ ταυτόχρονα  χρειάζεται να προστατεύονται από τον «έξω κόσμο». Σε αντίθεση, η καρδιά είναι μια σχετικά απλή αντλία της οποίας η λειτουργία μπορεί να αναπαραχθεί ευκολότερα με μηχανική υποστήριξη . Οι επιστήμονες λένε ότι οι τεχνητές, βιοσυμβατές καρδιές μπορεί να είναι μια πραγματικότητα στο κοντινό μέλλον, αλλά οι τεχνητοί πνεύμονες είναι «πιθανών 30 χρόνια μακριά” λόγω της πολυπλοκότητάς τους.

Μύθος νούμερο 3: Δύο πνεύμονες είναι καλλύτερα από έναν

Είναι αλήθεια πως η διπλή μεταμόσχευση πνευμόνων είναι καλύτερη, αλλά και η μονή μεταμόσχευση χρησιμεύει ως μια άριστη θεραπευτική επιλογή σε ασθενείς με πνευμονική υπέρταση.

Μύθος νούμερο 4: Κάποιος είναι μεγάλος σε ηλικία για να προβεί σε μεταμόσχευση

Αν και η μεταμόσχευση πνεύμονα θεωρείται μια διαδικασία υψηλού κινδύνου, ιδιαίτερα σε μεγαλύτερη ηλικία, τα περισσότερα προγράμματα σε όλο τον κόσμο δέχονται ασθενείς έως και 65 ετών. Ωστόσο, από την ηλικία των 70 ετών ο κίνδυνος της μεταμόσχευσης αυξάνεται αρκετά έτσι ώστε η επιλογή αυτή να γίνεται πολύ επικίνδυνη. Αυτή η γραμμή σκέψης συχνά συζητείται και μπορεί να αλλάξει ανάλογα με την συνολική κατάσταση της υγείας του συγκεκριμένου ασθενούς. Τα επιμελητήρια αναμένουν στο άμεσο μέλλον, ότι οι μεταμοσχεύσεις πνευμόνων θα είναι μια βιώσιμη επιλογή για τους κατά τα άλλα υγιείς υποψηφίους – ανεξάρτητα από την ηλικία.

Μύθος νούμερο 5: Οι μεταμοσχεύσεις πνευμόνων διαρκούν μόνο για λίγο και έτσι δεν αξίζουν

Σήμερα, είναι φυσιολογικό να αναμένεται παρατεταμένη επιβίωση. Οι περισσότεροι ασθενείς που υποβάλονται σε μεταμόσχευση επιστρέφουν στην φυσιολογική τους ζωή, στην δούλεια, τα ταξίδια, απολαμβάνουν χρόνο με την οικογενεια τους και ότιδήποτε άλλο.

Πηγή: pulmonaryhypertensionnews.com

Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblr
Translate »

Subscribe To Our Newsletter

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team.

You have Successfully Subscribed!