Ο Σύλλογος ασθενών με Πνευμονική Υπέρταση προκήρυξε τον Μάρτιο του 2022 Διαγωνισμό Σκίτσου με θέμα «Η Πνευμονική Υπέρταση χωρίς λόγια», με σκοπό την ενημέρωση του κοινού για αυτή την άγνωστη και απειλητική για τη ζωή νόσο. Οι δεδηλωμένοι στόχοι όταν ανακοινώθηκε η έναρξη του διαγωνισμού ήταν να παρουσιαστούν τα χαρακτηριστικά της νόσου, να αναδειχθούν οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο ασθενής και η οικογένεια του όπως και να ευαισθητοποιηθεί το ευρύτερο κοινό σχετικά με την Πνευμονική Υπέρταση.

Μετά από μια παράταση που δόθηκε τον Απρίλιο προκειμένου να μπορέσουν να αποστείλουν τα έργα τους όσοι περισσότεροι καλλιτέχνες είναι δυνατό, συγκεντρώθηκε ένας αριθμός έργων, τα  οποία όμως κρίθηκε τελικά από τους χορηγούς μας ότι δεν προσεγγίζουν θεματικά τη νόσο της Πνευμονικής Υπέρτασης. Κατόπιν τούτου και εφόσον ο Σύλλογος μας δεν λαμβάνει χρηματοδότηση από κάπου παρά μόνο από τις δωρεές των μελών του, αποφασίσαμε να επιλέξει το Δ.Σ. του Συλλόγου ένα έργο που βρίσκεται όσο το δυνατόν πιο κοντά στο πνεύμα του Διαγωνισμού, όπως είχε ανακοινωθεί αρχικά και να προσφέρει συμβολικά στον δημιουργό του το ποσό των €300.

Σήμερα, βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι το έργο που επιλέχθηκε, δημιουργήθηκε από την κυρία Πανηγυροπούλου Μικαέλα. Το Δ.Σ. του Συλλόγου εκτίμησε ιδιαίτερα το σκεπτικό της δημιουργού του έργου, όπως εκφράστηκε με τα παρακάτω λόγια: “Μέσα από το σχέδιο ήθελα να παρουσιάσω με έναν ίσως πιο αισιόδοξο τρόπο τις δυσκολίες και το πως αισθάνεται ένας ασθενής με πνευμονική υπέρταση αλλά και πως λειτουργεί στην ζωή του. Η γενική ιδέα του έργου είναι εμπνευσμένη από άτομο στο κοντινό μου περιβάλλον που πάσχει από Πνευμονική Υπέρταση, και το πως την φαντάστηκα εγώ μέσα από τις συζητήσεις που κάναμε. Δημιούργησα λοιπον τη δίκη μου PH Superhero. Γιατί κάπως έτσι την βλέπω. Μια ηρωίδα βγαλμένη από κόμικ, η οποία παρόλη τη δυσκολία που βιώνει λόγω της νόσου καταφέρνει να κάνει τα πάντα. Τα χαρακτηριστικά που θέλησα να τονίσω ήταν αυτά που μου μοιράστηκε κυρίως η γυναίκα από την οποία εμπνεύστηκα το έργο. Το σφίξιμο στο στήθος, τα μελανιασμένα δάχτυλα. Η ηρωίδα μου φοράει τους πνεύμονες και την καρδιά της σαν κολιέ/μπλούζα καθώς στο δικό μου κεφάλι αυτό ήταν το έμβλημα της. Είναι το τρωτό της σημείο αλλά παράλληλα αυτό που της δίνει και δύναμη, πυγμή για να κάνει όσα εκείνη θέλει στη ζωή της. Σαν η ενέργεια της να ρουφιέται αλλά να πηγάζει και παράλληλα από το ίδιο σημείο. Το ίδιο πράγμα που μας ταλαιπωρεί, το ίδιο μας δίνει δύναμη να είμαστε δυνατοί για εμάς και τους γύρω μας. Προσπάθησα να το προσεγγίσω με σεβασμό και αγάπη, δεν ήθελα όμως να είναι σε καμία περίπτωση ασπρόμαυρο και καθόλου στενάχωρο. Θέλησα να δώσω μια άλλη νότα, την αισιόδοξη πλευρά καθώς αυτό πήρα και από τη συζήτηση με την γυναίκα που με βοήθησε να το εμπνευστώ.”

Θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι ο Σύλλογος μας αποφάσισε την επανεκκίνηση του διαγωνισμού με οριστική καταληκτική ημερομηνία την 30η Σεπτεμβρίου του 2023, χρησιμοποιώντας το επιλεγμένο έργο ως αφίσα του διαγωνισμού. Στοχεύοντας το project αυτό να λάβει τη μεγαλύτερη προώθηση που αρμόζει σε ένα project ζωτικού χαρακτήρα όπως αυτό, θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα που διαθέτουμε (διαδίκτυο, παρουσιάσεις σε καλλιτεχνικά δρώμενα) και ζητάμε και τη δική σας συμβολή σε αυτό.

Θα θέλαμε να ξεκαθαρίσουμε ότι η συμμετοχή κάθε έργου που έχουμε λάβει μέχρι τώρα, ισχύει και για την επανεκκίνηση του διαγωνισμού μας. Σε περίπτωση που κάποιος συμμετέχων δεν επιθυμεί κάτι τέτοιο, παρακαλούμε να μας ενημερώσει με ένα email. Ελπίζουμε ότι θα λάβουμε την πλήρη κατανόηση όλων, παραμένοντας στο διαγωνισμό και στηρίζοντάς τον για την επίτευξη του σκοπού του.

Καλή Χρονιά!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblr
Translate »

Subscribe To Our Newsletter

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team.

You have Successfully Subscribed!