Οι δηλώσεις του Υπουργού Υγείας, κυρίου Άδωνη Γεωργιάδη στο γεύμα που διοργανώσαμε την Τετάρτη 30 Απριλίου, με στόχο την συζήτηση και την επίλυση των σοβαρών θεμάτων που απασχολούν τον χώρο των Σπανίων Παθήσεων και του νοσήματος μας.
Διαβάστε το άρθρο της κα Μαίρη Μπιμπή που δημοσιεύτηκε στο in.gr

“Ανοίγει ο δρόμος για φάρμακα υψηλού κόστους και στα ιδιωτικά φαρμακεία”

Η εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την είσοδο των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ) στα ιδιωτικά φαρμακεία, διευκολύνοντας έτσι τη θεραπεία πολλών σοβαρών παθήσεων, δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης συλλόγου ασθενών με σπάνιο νόσημα. Παράλληλα, ο υπουργός Υγείας πρότεινε στις επιστημονικές εταιρείες να συμβάλλουν στην ταχύτερη δημιουργία των Μητρώων Ασθενών ώστε να μειωθεί η ταλαιπωρία των πασχόντων από χρόνια νοσήματα. 

Ο κ. Γεωργιάδης παρευρισκόμενος σε δείπνο που διοργάνωσε ο Σύλλογος «Πνευμονική Υπέρταση Ελλάδας», την Τετάρτη, εξέφρασε την άποψη ότι, μετά από μια περίοδο μεγάλης σπατάλης στα φάρμακα, λόγω υπερσυνταγογράφησης, το Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης που έχει τεθεί σε εφαρμογή, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να μπουν και στα ιδιωτικά φαρμακεία, τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους, που σήμερα διατίθενται μόνο από τα νοσοκομεία και τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Ο υπουργός Υγείας εξήγησε ότι για να γίνει κάτι τέτοιο, θα πρέπει να δοθεί κάποιο οικονομικό κίνητρο στους φαρμακοποιούς, όπως ένα ελάχιστο ποσοστό κέρδους και φυσικά να εξακολουθήσει ο ΕΟΠΥΥ να αποπληρώνει τις οφειλές του προς τα ιδιωτικά φαρμακεία εντός 70 ημερών. Σε περίπτωση διάθεσης των ΦΥΚ από τα ιδιωτικά φαρμακεία, οι ασθενείς με σπάνια ή χρόνια νοσήματα δεν θα χρειάζεται να συνωστίζονται στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ ή των νοσοκομείων για την εκτέλεση των συνταγών τους, αλλά θα μπορούν να απευθύνονται στο πλησιέστερο σε αυτούς φαρμακείο, και κατόπιν ειδικής διαδικασίας να παραλαμβάνουν τα φάρμακά τους.

Παράλληλα, ο κ. Γεωργιάδης παρότρυνε τους γιατρούς και τους συλλόγους ασθενών να λειτουργήσουν συνεργατικά συντάσσοντας από κοινού τα Μητρώα Ασθενών, ώστε να επισπευσθεί χρονικά η ένταξή τους στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση. «Το κράτος είναι πρόθυμο να καλύψει το κόστος των φαρμάκων των ελλήνων ασθενών, αρκεί να γνωρίζει ότι δεν το κλέβουν. Φτιάξτε τα registries και θέστε τα υπόψη μας. Εμείς θα φροντίσουμε για την ένταξη τους στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης μαζί με τα θεραπευτικά πρωτόκολλα. Πρέπει να βοηθήσουμε όλοι, ο καθένας από τη μεριά του, ώστε να παίρνουν οι ασθενείς τα φάρμακα στην ώρα τους, με την ελάχιστη δυνατή ταλαιπωρία», επεσήμανε ο υπουργός Υγείας. Τέλος, ο κ. Γεωργιάδης απαντώντας σε σχόλιο πως από την υπερσυνταγογράφηση και υπερτιμολόγηση φαρμάκων και υγειονομικών υλικών φτάσαμε στην σημερινή περικοπή των δαπανών για την Υγεία,παρομοίασε την ελληνική οικονομία και ειδικότερα τον χώρο της Υγείας με ένα εκκρεμές που «λόγω της ταλάντωσης είναι λογικό να αιωρείται από το ένα άκρο στο άλλο, προτού επέλθει η ισορροπία».

Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblr
Translate »

Subscribe To Our Newsletter

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team.

You have Successfully Subscribed!