Άρθρο της Patricia Silva, PhD

Gilead Sciences, Inc. ανακοίνωσε πρόσφατα την δημοσίευση στοιχείων στο επιστημονικό περιοδικό The New England Journal of Medicine σε ότι αφορά τις δοκιμές AMBITION στις οποίες εξετάζεται η συνδυαστική θεραπεία του Letairis® (ambrisentan) και του tadalafil για την πνευμονική αρτηριακή υπέρταση (ΠΑΥ). Οι δοκιμές AMBITION (NCT01178073) είναι μία πολυκεντρική, τυχαιοποιημένη, διπλά-τυφλή Φάσης 3 μελέτη που λαμβάνει χώρα σε συνεργασία με την GlaxoSmithKline (GSK). Η μελέτη έχει τον τίτλο “Αρχική Χρήση των Ambisentran και Tadalafil στην Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση” (“Initial Use of Ambrisentan plus Tadalafil in Pulmonary Arterial Hypertension”).

Η ΠΑΥ είναι μια απειλητική για τη ζωή καρδιοαναπνευστική διαταραχή η οποία χαρακτηρίζεται από πέραν του φυσιολογικού υψηλές τιμές πίεσης του αίματος στις αρτηρίες που αιματώνουν τους πνεύμονες. Αυτή η διαταραχή εμποδίζει την ομαλή λειτουργία των πνευμόνων και της καρδιάς, οδηγώντας σε δυσκολία στην αναπνοή, έλλειψη ανάσας, δεξιά καρδιακή ανεπάρκεια και θάνατο. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει ένα λειτουργικό σύστημα κατηγοριοποίησης για την πνευμονική υπέρταση ανάλογα με την σοβαρότητα της κλινικής κατάστασης, από την κατηγορία Ι, στην οποία η ασθένεια δεν επηρεάζει την καθημερινότητα του ασθενούς, έως την κατηγορία IV, στην οποία οι ασθενείς πάσχουν από σοβαρές λειτουργικές διαταραχές ακόμα και σε συνθήκες ανάπαυσης.

Το Letairis και το tadalafil είναι εγκεκριμένα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση ως μια καθημερινή και ημερήσια θεραπεία για τους ασθενείς με ΠΑΥ. Αμφότερα παρέχονται για την βελτίωση της δυνατότητας άσκησης του ασθενούς, με το Letaris να ενδείκνυται επίσης και για την καθυστέρηση της κλινικής εξέλιξης. Παλαιότερες προκλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι ο συνδυασμός των δύο φαρμάκων μπορεί να έχει μια συνεργιστική επίδραση, παρόλο που η συνδυαστική θεραπεία δεν έχει εγκριθεί ακόμα.

Η δοκιμή AMBITION πραγματοποιήθηκε με σκοπό να αξιολογήσει την πιθανότητα αυτής της συνεργιστικής επίδρασης ενός συνδυασμού Letairis και tadalafil εκτιμώντας την ασφάλεια και αποτελεσματικότητά του σε ασθενείς με ΠΑΥ της λειτουργικής κατηγορίας  ΙΙ ή ΙΙΙ του ΠΟΥ σε σύγκριση με μονοθεραπείες. Συνολικά, 500 ασθενείς εγγράφηκαν σε αυτή την δοκιμή και χωρίστηκαν σε τυχαία σειρά σε τρείς ομάδες: μια θεραπευτική ομάδα 253 ασθενών που έλαβε και Letairis (10 mg) και tadalafil (40 mg), μια μονοθεραπευτική ομάδα 126 ασθενών που έλαβε μόνο Letaris (10 mg) και μια μονοθεραπευτική ομάδα 121 ασθενών που έλαβε μόνο tadalafil (40 mg). Οι ασθενείς λάμβαναν την θεραπεία μία φορά την ημέρα για ένα διάστημα 24 εβδομάδων.

Οι ερευνητές συμπέραναν ότι η συνδυαστική θεραπεία Letairis και tadalafil είχε μειωμένο κίνδυνο κλινικής αποτυχίας (ως προς την κλινική επιδείνωση, την μη-ικανοποιητική μακροπρόθεσμη κλινική αντίδραση, την νοσηλεία σε νοσοκομείο ή τον θάνατο) κατά 50% σε σύγκριση με τις μονοθεραπείες. Πιο συγκεκριμένα, η συνδυαστική θεραπεία μείωσε τον αριθμό κινδύνου νοσηλείας λόγω ΠΑΥ κατά 63%, και βελτίωσε τον βαθμό ικανοποιητικής κλινικής αντίδρασης και της δυνατότητας άσκησης όπως μετράται από το test περπατήματος απόστασης έξι λεπτών (40 μέτρα την 24η εβδομάδα σε σύγκριση με 24 μέτρα στην αρχή). Σε ότι αφορά τις λειτουργικές κατηγορίες του ΠΟΥ, οι ερευνητές συμπέραναν ότι οι ασθενείς της κατηγορίας ΙΙ ανταποκρίθηκαν πιο θετικά σε σύγκριση με τους ασθενείς της κατηγορίας ΙΙΙ, παρόλο που συνολικά δεν παρουσιάστηκαν διαφορές μεταξύ των τριών ομάδων σε αλλαγές από το ξεκίνημα της θεραπείας μέχρι την 24η εβδομάδα για την λειτουργική κατηγορία.

Ο συμπροεδρεύων της οργανωτικής επιτροπής της AMBITION, Δρ. Lewis J. Rubin δήλωσε σε δελτίο τύπου ότι “το μέγεθος της επίδρασης αυτού του συνδυασμού σε σύγκριση με τις υπάρχουσες μονοθεραπείες είναι εντυπωσιακό, κυρίως στους ασθενείς λειτουργικής κατηγορίας ΙΙ του ΠΟΥ όπου παρατηρήσαμε σχεδόν 80% μείωση του κινδύνου κλινικής αποτυχίας σε σχέση με τις μονοθεραπείες”. Σε ότι αφορά την ασφάλεια, δεν αναφέρθηκαν νέα ανησυχητικά σημεία με την συνδυαστική θεραπεία Letairis και tadalafil, και οι πιο κοινές παρενέργειες που παρουσιάστηκαν ήταν οίδημα, πονοκέφαλος, ρινική συμφόρηση και αναιμία. Οι ερευνητές κατέληξαν ότι η δοκιμαζόμενη πρώτης γραμμής συνδυαστική θεραπεία Letairis και tadalafil είναι μια ασφαλής και αποτελεσματική θεραπευτική επιλογή για ασθενείς με ΠΑΥ που μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο κλινικής αποτυχίας.

Η Patrícia Silva έχει διδακτορικό στην Ιατρική Μικροβιολογία και τις Μολυσματικές Ασθένειες από το Νοσοκομειακό Πανεπιστήμιο Λείντεν στην Ολλανδία. Έχει σπουδάσει Εφαρμοσμένη Βιολογία στο Universidade do Minho και ήταν μεταδιδακτορική επισκέπτρια ερευνητής στο Instituto de Medicina Molecular στη Λισσαβόνα, στην Πορτογαλία. Η έρευνά της εστιάζει στα μοριακά γενετικά χαρακτηρηστικά των μολυσματικών οργανισμών όπως των ιών και των παράσιτων. 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στα αγγλικά στο  Pulmonary Hypertension News.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblr
Translate »

Subscribe To Our Newsletter

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team.

You have Successfully Subscribed!