Η Πνευμονική Υπέρταση είναι μια σπάνια, απειλητική για την ζωή νόσος  η οποία επηρεάζει τις πνευμονικές αρτηρίες και την καρδιά. Οι ασθενείς που πάσχουν από τη νόσο αυτή παρουσιάζουν στένωση στις πνευμονικές τους αρτηρίες, οι οποίες είναι τα αγγεία που ευθύνονται για την μεταφορά του αίματος στους πνεύμονες. Έτσι η καρδία χρειάζεται να δουλεύει περισσότερο για να αντλήσει σωστά αίμα πράγμα μου την κάνει να “υπερφορτώνεται με δουλειά” έχοντας σαν αποτέλεσμα να μεγεθύνεται και να αποδυναμώνεται. Σε σοβαρές περιπτώσεις η Πνευμονική Υπέρταση μπορεί να προκαλέσει την ολική έμφραξη των πνευμονικών αρτηριών και καρδιακή προσβολή όταν ο δεξής κόλπος της καρδιάς χάνει την ικανότητα να αντλήσει αίμα στους πνεύμονες.

Κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, ο όγκος του αίματος της γυναίκας αυξάνεται μεταξύ 30%-50% συγκριτικά με τον φυσιολογικό έχοντας σκοπό να θρέψει το μωρό. H αύξηση αυτή στον όγκο του αίματος η οποία πρέπει να αντληθεί από την καρδιά, προκαλεί αυξημένη πίεσή στο όργανο και στο κυκλοφορικό σύστημα. Η καρδία κάθε εγκύου-ακόμα και εκείνων που είναι καθόλα υγιείς- “υπερφορτώνεται με δουλεία” στην διάρκεια της εγκυμοσύνης και ακόμη περισσότερο κατά τον τοκετό. Σε έναν ασθενή ο οποίος πάσχει από Πνευμονική Υπέρταση και του οποίου η καρδία είναι ήδη πιεσμένη, το ρίσκο είναι ιδιαίτερα υψηλό και μπορεί να έχει σαν συνέπεια τον θάνατο της μητέρας.

Η μελέτη «Η εγκυμοσύνη σε γυναίκες με πνευμονική υπέρταση”, που δημοσιεύτηκε στην Ολλανδία (Heart Journal) έδειξε ότι οι γυναίκες με πνευμονική υπέρταση έχουν υψηλό κίνδυνο νοσηρότητας και θνησιμότητας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η καρδιακή ανεπάρκεια μπορεί να προκληθεί από την ανικανότητα του σώματος να αυξήσει την καρδιακή παροχή, μαζί με άλλους κινδύνους, όπως υπερπηκτικότητα και τη μείωση των συστηματικών αγγειακών αντιστάσεων. Σύμφωνα με τη μελέτη, «Δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι οι νέες προηγμένες θεραπείες για την πνευμονική υπέρταση, μειώνουν τον κίνδυνο, αν και έχουν κάποια ελπιδοφόρα αποτελέσματα όπως έχει αναφερθεί.” Ως αποτέλεσμα, υπάρχουν υψηλά ποσοστά θνησιμότητας που σχετίζεται με πνευμονική υπέρταση και την εγκυμοσύνη, και οι γυναίκες που υποφέρουν από την ασθένεια αντενδείκνυνται να μένουν έγκυος.

Διαχείριση της Πνευμονικής Υπέρτασης και της Εγκυμοσύνης

Η κριτική του άρθρου “Πνευμονική Υπέρταση και εγκυμοσύνη: Διαχείριση και Αποτελέσματα” στο περιοδικό Πνευμονική & Πνευμονολογίας αναφέρει: “Οι φυσιολογικές αλλαγές που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να προκαλέσουν μοιραίες συνέπειες σε ασθενείς με ΠΑΥ. Τρέχουσες οδηγίες συνιστούν ότι η εγκυμοσύνη πρέπει να αποφεύγεται ή να τερματιστεί νωρίς σε γυναίκες με ΠΑΥ. Κατά την τελευταία δεκαετία, νέες προηγμένες θεραπείες για την ΠΑΥ έχουν προκύψει με αναφορές  επιτυχών κυήσεων σε ασθενείς με πνευμονική υπέρταση.Ἐξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικοί κίνδυνοι και οι τρέχουσες συστάσεις δεν έχουν αλλάξει. Παρ ‘όλα αυτά, σε επιλεγμένες περιπτώσεις, εάν ένας ασθενής επιμένει στη συνέχιση της εγκυμοσύνης, παρά την πλήρη επίγνωση των κινδύνων, μια προσέγγιση εντατικής θεραπείας θα πρέπει να εφαρμοστεί σε έμπειρα ιατρικά κέντρα για να βελτιώσει το αποτέλεσμα”.

Νέες θεραπείες για τις εγκύους ασθενείς με ΠΑΥ έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια και αν και αυτό δεν έχει αλλάξει τις κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με την εγκυμοσύνη σε γυναίκες με ΠΑΥ, οι θεραπείες βοηθούν στην διαχείριση της νόσου. Οι ασθενείς και οι γιατροί θα πρέπει να γνωρίζουν ότι τα συμπτώματα της νόσου είναι αόριστα σε έγκυες γυναίκες. Η απεικόνιση δεν συνιστάται, ενώ οι καθετήρες πνευμονικής αρτηρίας μπορεί να αντικατασταθούν από ηχοκαρδιογραφήματα και υπερηχογραφήματα των πνευμόνων. Εκτός από την αναζωογόνηση με υγρά και διάφορα αγγειοσυσπαστικά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την πρόληψη επιπλοκών, την αντιπηκτική αγωγή για πνευμονική εμβολή, και την υποστηρικτική φροντίδα για εμβολή αμνιακού υγρού, θα πρέπει να ακολουθούνται οι βασικές αρχές της διαχείρισης της πνευμονικής υπέρτασης.

Πιθανά προβλήματα για τα μωρά των μαμάδων με ΠΑΥ

Οι ερευνητές συμφωνούν ότι η συμβουλευτική και η παρακολούθηση  από μια διεπιστημονική ιατρική ομάδα είναι το κλειδί για την αύξηση των αποτελεσμάτων τόσο στη μητέρα όσο και το μωρό. Εκτός από τους κινδύνους για τις έγκυες γυναίκες που πάσχουν από πνευμονική υπέρταση, κίνδυνοι υπάρχουν και για το μωρό.Αν η μητέρα πάσχει δεξιά καρδιακή ανεπάρκεια πριν από την πλήρη ανάπτυξη του μωρού, οι ζωές και οι δύο είναι σε κίνδυνο. Το μωρό μπορεί επίσης να αναπτύξουν επίμονη πνευμονική υπέρταση του νεογνού (PPHN), μια ασθένεια που προκαλείται από αποτυχία στη μετατροπή από το πρότυπο του εμβρύου ή προγεννητικής κυκλοφορία στο κανονικό μοτίβο.

Δεδομένου ότι η πνευμονική υπέρταση είναι μερικές φορές μια κληρονομική νόσος, το παιδί μπορεί επίσης να νοσήσει αργότερα στη ζωή του. Για την πρόληψη επιπλοκών, η μητέρα θα πρέπει να είναι συνεπής  στον προγεννητικό έλεγχο, στην φαρμακευτική αγωγή, την συχνή ανάπαυση, να παρακολουθεί το βάρος της, να μειώσει το άγχος και να αποφεύγει το κάπνισμα, το αλκοόλ, τα παράνομα ναρκωτικά, και άλλους παράγοντες που μπορεί να βλάψουν το σώμα της και το μωρό. Η ιατρική ομάδα της μητέρας θα διεξάγει πιθανόν τακτικά ηχοκαρδιογραφήματα να αναλύσει την καρδιά της, και ηλεκτροκαρδιογραφήματα για να καταγράφει την ηλεκτρική δραστηριότητα της καρδιάς, καθώς και συχνές εξετάσεις αίματος και ούρων. Οι συνήθεις εξετάσεις υπερήχων που χρησιμοποιούνται για την παρακολούθηση της ανάπτυξης του μωρού μπορεί επίσης να συνοδεύονται από εξειδικευμένους υπερήχους για την ανίχνευση ανωμαλιών της καρδιάς του εμβρύου.

Το άρθρο δημοσιευτήκε στα αγγλικα στην σελίδα Pulmonary Hypertension News

Σημείωση: Τα άρθρα της Πνευμονικής Υπέρτασης είναι αυστηρά, νέα και πληροφορίες σχετικά με την ασθένεια. Δεν παρέχει ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή θεραπεία. Αυτό το περιεχόμενο δεν προορίζεται να είναι υποκατάστατο για την επαγγελματική ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή θεραπεία. Πάντα επιδιώξτε τις συμβουλές του παθολόγου σας ή άλλου φορέα παροχής ειδική υγείας με οποιεσδήποτε ερωτήσεις που μπορεί να έχετε σχετικά με μια ιατρική κατάσταση. Ποτέ μην αγνοήσετε επαγγελματικές ιατρικές συμβουλές για κάτι που έχετε διαβάσει σε αυτή την ιστοσελίδα.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblr
Translate »

Subscribe To Our Newsletter

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team.

You have Successfully Subscribed!